vineri, 31 august 2012

Ce înseamnă quilt şi patchwork?

PATCHWORK - imbinarea unor bucati de material textile, diferit colorat, prin coasere, cu mana sau cu masina, dupa modele geometrice sau aplicatii. Prin imbinarea acestor bucati se obtine un nou material (patchwork-ul) care apoi va constitui fata quilt-ului.

QUILT - cuvertura matlasata - este constituit din trei straturi: fata, care poate fi un material simplu sau patchwork-ul + vatelina+dosul. Se obtine "un sandvich", cele trei elemente fixindu-se intre ele prin quilting (matlasare) Aceasta operatiune, migaloasa si precisa consta in cusaturi decorative (desenate cu ajutorul unor sabloane sau cusaturi libere) ce dau quilt-ului in primul rind rezistenta apoi frumusete, pretiozitate.

Quilting-ul a aparut la inceputuri ca o necesitate. Emigrantii in drumul lor spre descoperirea pamintului fagaduintei isi refoloseau hainele vechi peticindu-le, refolosindu-le, infrumusetindu-le prin cusaturi decorative. In timp, datorita creativitatii umane, dorintei de frumos si util,se folosesc materiale frumoase iar aceasta indeletnicire a devenit ARTA, pasiunea femeilor din lumea intreaga. In America si Europa se organizeaza festivaluri, expozitii, la care participa artisti cunoscuti, producatori de materiale, unelte pentru quilt.

sursa aici.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...