Ce sunt aditivii alimentari? Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse
alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi
termenul de valabilitate. Litera "E" simbolizeaza faptul ca au fost
testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Dar dacă citiţi lista de mai jos, veţi vedea că, deşi sunt "testate" şi "atestate", cel mai bine ar fi să evităm consumul alimentelor care conţin aceste E-uri:
Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care enumeram pe cele mai raspandite:
edulcorantii - pentru indulcit
colorantii - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)
acidifiantii - dau un gust usor acid
corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea
emulgatorii - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)
conservantii - Intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290)
corectorii de gust si de miros - schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
propulsorii - unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
gaze de ambalaj - asemanatoare aerului
antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)
colorantii - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)
acidifiantii - dau un gust usor acid
corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea
emulgatorii - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)
conservantii - Intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290)
corectorii de gust si de miros - schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
propulsorii - unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
gaze de ambalaj - asemanatoare aerului
antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)
E-uri bune
E306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E407 - caragenanul, emulsifiant natural
E322 - lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E421 - manitolul de cofetarie
E300 - riboflavina sau Vitamina B2
E440 - acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E140 - clorofila, colorant natural folosit in cofetarii,colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor
E-uri periculoase
E123 ...E239 - sunt posibili cancerigeni
E 621 - glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
E320 - E321, E211 - acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E251 - nitrat de sodiu, cancerigen
E252 - nitrat de potasiu, cancerigen
E120, E127, E141, E160 - alergici
E127 - eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice
E102 - tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic
E 621 - glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
E320 - E321, E211 - acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E251 - nitrat de sodiu, cancerigen
E252 - nitrat de potasiu, cancerigen
E120, E127, E141, E160 - alergici
E127 - eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice
E102 - tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic
Vitamina C din unele produse,foarte multe, e
de fapt acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C
naturala. (mai bine luati o lamaie!)
Tabel cu E-uri de care trebuie sa ne ferim
COD | DENUMIRE | RISC | UNDE IL GASIM |
E110
|
Sunset yellow - colorant galben
|
Cancerigen
|
Dulciuri, prajituri, budinci sucuri
|
E123
|
Amarant - colorant rosu
|
Cancerigen, interzis in SUA si Rusia
|
Dulciuri, jeleuri, branza topita
|
E124
|
Ponceau 4R - colorant rosu
|
Toxic interzis in SUA
|
Mezeluri
|
E127
|
Eritrozina - colorant rosu
|
Provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om
|
Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
|
E128
|
Rosu 2 G - colorant
|
Mutagen si toxic. Interzis in SUA si Australia
|
Carne de hamburgeri
|
E211
|
Acidul benzoic si derivatii sai
|
posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi
|
Unele bauturi racoritoare
|
E220/E228
|
Sulfiti - conservanti
|
Provoaca alergii
|
Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
|
E230
|
Bifenil - conservant
|
Toxic, interzis in Australia , (permis la noi?)
|
Citrice
|
E231
|
Ortofenilfenol - conservant
|
Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.
|
Cirtice
|
E233
|
Tiabendazol - conservanti
|
Toxic. Interzis in Australia
|
Citrice
|
E249/E252
|
Nitrati si nitriti - conservanti
|
Posibil cancerigen
|
Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
|
E320
|
Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant
|
Posibil cancerigen
|
Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
|
E425
|
Glucomanan - agent de textura
|
Toxic respirator
|
Jeleuri
|
E621
|
Glutamat monosodic MSG
|
Provoaca efecte neurotoxice
|
Condimente, supe concentrate
|
E95
|
Acetsulfam K - indulcitor
|
Posibil cancerigen, interzis in SUA
|
Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare
|
E954
|
Zaharina - indulcitor
|
Posibil cancerigen
|
Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu