Origine
Originar din India și China, ghimbirul este unul din cele mai vechi și populare condimente: chinezii îl foloseau ca plantă medicinală fiind menționat în scrierile lui Confucius, arabii îl cunoșteau din 650 înainte de Christos – ghimbirul este menționat în Coran. Dar și în Europa de Vest ghimbirul era folosit pe scară largă (cel puțin din secolul IX) – era cunoscut ca medicament împotriva ciumei; ca pudră era presărat peste bere în cârciumile din Anglia secolului XIX (așa a luat naștere ginger ale). Numele ghimbirului provine din cuvântul stringa-vera din sanscrită care înseamă “cu coarne/cu antene”.
Prezentare
Ghimbirul sau ghimber (Zingiber officinale) este o plantă erbacee perenă din regiunile tropicale. Se cultivă în special în India, China, Indonezia, Nepal, Nigeria, Bangladesh, Japonia, Thailanda, Filipine, Sri Lanka.
Partea care se consumă din această plantă este numită rădăcină, dar este, de fapt, un rizom (tulpina groasă – organ de rezervă). Rizomul de ghimbir atinge 5 cm în lungime și are o formă noduroasă.
Se comercializează proaspăt, murat sau sub formă uscată de pudră sau fulgi.
Aromă
Ghimbirul este un condiment puternic. Aroma sa este înțepătoare și iute, dar foarte proaspătă cu note citrice. Cea bună varietate de ghimbir este cea asiatică – are coaja de culoare mai deschisă.
Utilizare
Ghimbirul proaspăt – se folosește în toate tipurile de mâncăruri (cu precădere în Asia), de la supe, sosuri, mâncăruri cu carne și până la deserturi (rețeta indiană de halva cu morcovi și ghimbir este doar un exemplu de desert).
Ghimbirul uscat (pudră sau fulgi) – se folosește ca atare (ca înlocuitor al ghimbirului proaspăt), dar mai ales în mâncărurile pe bază de
curry.
Ghimbirul murat – felii subțiri de ghimbir murate în oțet. În Japonia, ghimbirul murat are culoare roz, se numește gari și se servește alături de sushi și sashimi.
Preparare
Când preparați rețete cu ghimbir proaspăt, trebuie să curățați ghimbirul de coajă. În funcție de rețetă, se poate folosi întreg (după prepare, se scoate din mâncare), tocat din cuțit sau ras mărunt.
Ghimbirul - o plantă benefică pentru tot organismul
Recunoscut de asiatici încă din secolul I ca o plantă medicinală cu efecte rapide asupra problemelor reumatice şi digestive, ghimbirul este studiat acum în vestite laboratoare de medicii europeni. Cand a fost descoperită, rădăcina de ghimbir era folosită ca un agent antiinflamator şi împotriva senzaţiei de vomă.
Specialiştii precizează că mii de ani ghimbirul a fost administrat, în special, bolnavilor cu
artrită reumatoidă. Acţiunea sa antiinflamatoare l-a recomandat cu succes acestei categorii de bolnavi. Fitoterapeuţii au constatat că, spre deosebire de medicamentele alopate, ghimbirul scuteşte această categorie de bolnavi de efectele secundare ale medicamentelor folosite pe termen lung - mai ales de ulcerele de stomac.
Cercetările continuă în acest sens, pentru a se dovedi cum poate să neutralizeze planta acizii inflamatori din articulaţii. Specialiştii homeopaţi au ajuns la concluzia că ghimbirul mai poate înlătura greaţa ce se datorează diverselor deplasări cu maşina, avionul şi vaporul.
Alungă ameţelile şi are proprietăţi anticancerigene
Un alt studiu a dovedit efectele plantei, după intervenţii chirurgicale, care impun anestezia generală. Un test efectuat asupra unui lot de 30 de femei care au fost supuse anesteziei generale în timpul unor intervenţii ginecologice a demonstrat efectele sale puternice în combaterea stării de vomă. Lotul de femei a fost împărţit în două grupuri: primului grup i s-a administrat un medicament renumit în combaterea acestei stări, iar al doilea grup a primit ghimbir sub formă de capsule.
S-a demonstrat că, la femeile care au fost testate cu ghimbir, simptomele de greaţă au fost suportabile şi pacientele s-au recuperat destul de repede, fără să mai urmeze altă terapie pentru stomac. Ceaiul din rădăcină de ghimbir s-a dovedit eficient şi în tratamentul bolnavilor de cancer care au făcut chimioterapie.
De aceea este studiat şi pentru proprietăţile sale anticancerigene. În privinţa greţurilor „de mişcare", planta a dat rezultate excelente într-un procent impresionant - de peste 90 la sută la persoanele care au testat-o. Pe langă faptul că le înlătură greaţa, ghimbirul îi ajută şi pe cei cu ameţeli şi vertijuri. Doza zilnică prescrisă de medic în astfel de situaţii a fost de 2-4 capsule sau sub formă de ceai.
Cum preparăm ceaiul?
Bolnavii care doresc să bea ceaiul de ghimbir îl pot prepara astfel: rădăcina se taie în felii subţiri care se pun în strecurătoarea cu ceai aşezată deasupra ceainicului. Se toarnă apă fierbinte peste rădăcină şi după 10 minute ceaiul poate fi îndulcit cu miere polifloră. În cazurile de gripă, însoţite de vomă, ceaiul de ghimbir se îndulceşte cu miere de pădure. Şi asmaticii pot beneficia de ajutorul acestei plante.
Se combină părţi egale de ghimbir şi morcovi (rădăcinile trebuie rase şi apoi stoarcem sucul). Se administrează cate două linguriţe înainte de fiecare masă, cu ceai de ghimbir. După o masă copioasă, infuzia de ghimbir este ideală şi ajută la eliminarea gazelor din stomac sau intestine.
5 beneficii ale ghimbirului
1 Alunga greata
Fie ca este vorba de greata din primele luni de sarcina sau de calatoria
cu masina, radacina de ghimbir este un remediu perfect pentru tratarea
problemei. Condimentul are rolul de a calma stomacul si de a indeparta
senzatia de voma. Se ia un varf de lingurita de pulbere de ghimbir si se
tine sub limba cateva minute, timp in care senzatia de voma va
disparea.
2 Trateaza indigestia
Daca ai la indemana o tulpina proaspeta de ghimbir, taie-o si mananca
bucati din aceasta. Astfel, vei scapa de durerile abdominale, de gaze si
balonare, de toxine, iar in acelasi timp digestia se va ameliora si vei
avea mai multa pofta de mancare. De asemenea, o cana cu ceai de ghimbir va avea aceleasi efecte benefice asupra organismului.
3 Amelioreaza artrita
Utilizat pentru masaj, uleiul de ghimbir amelioreaza artrita si durerile
provocate de aceasta datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii.
Cumpara o sticluta cu ulei esential de ghimbir, amesteca 4 – 5 picaturi
cu o lotiune de corp sau putin ulei de masline si maseaza zonele dureroase. Daca tratamentul este facut constant, durerile vor disparea.
4 Combate infectiile respiratorii
Multe dintre siropurile de tuse care trateaza in acelasi timp infectiile
respiratorii au in compozitie extract de ghimbir. Bea in fiecare zi cel
putin o cana cu ceai de ghimbir, indulcit cu putina miere, iar efectele
pozitive nu vor intarzia sa apara.
5 Are efect de viagra
Ghimbirul nu numai ca tonifica organismul si il ajuta sa reziste mai
bine la efort fizic prelungit, insa consumat in mod regulat, poate
actiona asemenea unei pastile de viagra, dinamizand functia sexuala si
mentinand erectia pentru mai mult timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu