duminică, 18 martie 2012

Grapefruit-ul un antioxidant puternic, protejează inima

      Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison (SUA) au descoperit că sucul de grepfrut roşu are un efect protector asupra inimii la persoanele care suferă de boala coronariană. Potritiv studiului, după două săptămâni de terapie cu sucul acestor fructe, s-a constatat o relaxare şi o dilatare a vaselor şi o scadere a nivelului colesterolului „rău” (LDL).
   Deoarece anterior alte studii clinice asupra vinului roşu produseseră rezultate asemănătoare, unii cercetatori presupuneau că factorul protector ar fi chiar alcoolul. Dar rezultatele studiului de faţă aduc dovezi în sprijinul altei teorii, conform căreia o grupă de substanţe, numite flavonoide, şi taninii sunt constituenţii cu adevărat importanţi în vinul roşu, ca şi în sucul de grapefruit. 

    Grepfrutul este un fruct citric mare, rotund, de culoare galbena sau rozalie, un hibrid, obtinut din pomelo si diferite soiuri de portocal. Are miezul zemos si amar, de culoare galben, roz sau rosu si este foarte apreciat pentru continutul sau, bogat in enzime care stimuleaza digestia.
   Grepfrutul si-a obtinut numele stiintific de Citrus paradisi, abia pe la jumatatea secolulei al XIX-lea, deoarece pana atunci s-a crezut ca este o alta varietate de pomelo.
   Grepfrutul a inceput sa fie cultivat pe scara larga pe la inceputul secolului al XX-lea si si-a trait perioada de glorie prin anii '70, cand nutritionistii americani l-au recomandat in curele de slabire. Originar din sudul Indiei, astazi grepfrutul se cultiva in tari precum USA, Maxic, Argentina, Cipru, Maroc, Israel.
    Din categoria citricelor, se spune ca grepfrutul ar fi cel mai sanatos deoarece multi dintre constituentii lui actioneaza exact ca niste medicamente. Pe langa continutul bogat de vitamina C, care se gaseste in toate citricele, grepfrutul mai are in compozitie si vitamina A, apa, in proportie de 90%, calciu, fosfor, potasiu, B1, B2, B5 si fier. 
 Datorita continutului ridicat de vitamina C, grepfrutul trateaza racelile, atat de multe in sezonul in care ne aflam, si ajuta la scaderea febrei. Consumul regulat de grepfrut, cate un fruct pe zi, ca atare, salata sau suc, simplu ori in combinatie cu alte citrice, previne bolile tubului digestiv, constipatia, aciditatea gastrica, ateroscleroza, astmul.
   Pentru ca are foarte putine calori, grepfrut se recomanda si in curele de slabire, consumat cu o jumatate de ora inainte de mese si fara a avea prea multe restrictii la masa.
   Ca si rosiile (tomatele), grepfrutroz sau rosu contine licopen, un antioxidant puternic pentru organism, care are efecte antitumorale. Specialistii spun ca grapefruit-ul roz sau rosu este unul dintre cele mai sanatoase alimente si ca substantele antioxidante pe care le contine pot impiedica imbatranirea precoce a organismului.
   Cine face un tratament medicamentos, nu ar trebui sa consume grepfrut decat cu recomandarea medicului ori a nutritionistului, deoarece s-ar putea ca substantele din fruct sa diminueze ori chiar sa anuleze efectul pastilelor.
   Sucul de grepfrut se obtine taind fructul in doua si storcandu-l prin strorcatorul manual pentru citrice. Mult mai de efect pentru organism este un suc preparat dintr-un grepfrut, o portocala si o jumatate de lamaie.
   Bea acest suc dimineata si te vei simti bine, relaxat si cu chef de munca toata ziua. Relaxeaza-te si bea sucul incet, putin cate putin, cu inghitituri mici, asa, ca pe cafea si, in scurt timp, ii vei simti efectul binefacator. De pe urma acestui suc cel mai mult vor avea de profitat persoanele anemice, slabe sau slabite dupa o boala grea si indelungata, dar si cei care vor sa fie mereu in forma.
sursa 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...