duminică, 18 martie 2012

Pâinea - un aliment nelipsit de E-uri


   În România pâinea abundă în E-uri, lucru constatat şi de Autoritatea Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC)
  Deşi reţeta tradiţională pentru obţinerea pâinii prevede ca alimentul să conţină doar apă, făină, drojdie şi sare,
producătorii folosesc E-urile pentru a-i da pâinii un aspect şi un gust mai bun faţă de pâinea de casă. În plus, nutriţioniştii avertizează că pâinea din România poate conţine până la 34 de E-uri, care afectează sănătatea.
   Medicii nutriţionişti ne recomandă să o mâncăm cu moderaţie; aditivii alimentari pot cauza boli ale rinichilor şi chiar apariţia cancerului.
  Câţiva dintre aceşti aditivi:
*bromatul de potasiu - E 924 - care duce la apariţia senzaţiei de greaţă, vărsături, diaree sau apariţia diverselor dureri, odată ce este ingerat;
 *cisteina, glutationul 
*sulfatul de sodiu - E 514 - afectează vezica biliară,
*lactatul de calciu - E 327 - prezintă printre efecte adverse stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală; *acidul fumaric - E 297;
*acidul acetic - E 260; 
*cacid citric - E 330 - cancerigen;
   În total, într-o pâine regăsim până la 34 de E -uri", spune medicul Mencinicopschi.
   Nutriţioniştii spun că pe piaţa românească nu există vreun sortiment de pâine care nu conţină E-uri, astfel că pentru a preveni intoxicarea organismul cu aditivi alimentari, specialiştii ne recomandă să citim cu atenţie eticheta.
    Ultimul control realizat de ANPC, la nivelul întregii ţări, în domeniul panificaţie arată că pâinea neagră conţine în realitate făină neagră în proporţie de doar 1%, restul de 99% din ingredientele sunt reprezentate de făină albă şi coloranţi. "În 57% dintre judeţe şi municipiul Bucureşti s-a constatat comercializarea sub denumirea de 'pâine neagră', a diverselor sortimente de pâine obţinute din alte materii prime, decât 'făină neagră' şi/sau la fabricarea cărora s-au utilizat coloranţi", arată ultimul raport în acest sens.
  sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...